Jesli do tej pory niczego nie wykrecales z auta to nie ryzykuj, mozesz naladowac akumulator nie wyjmujac go z gabloty, odkrecajac korki, pozostawiajac je w otworach, przy wyjetym kluczyku, uwazajac by nie zrobic zwarcia i nie iskrzac przy otworach na gorze. Koniecznie dolej wody destylowanej ale nie pod korek. Jesli ladowarka ma kolorowe lampeczki to przeczytaj co one oznaczaja podczas swiecenia. Nie znasz kolegow ktorzy wiecej majsterkuja niz Ty?- to najlepszy sposob na lizniecie co i jak.
ICE z ang. Powiadomić w nagłym wypadku
Zwiń
X
-
ICE z ang. Powiadomić w nagłym wypadku
Na stronie Centralnej Szkoły Państwowej Strazy Pożarnej opublikowany został ciekawy artykuł zwierający dość ciekawą poradę z która warto IMHO się zapoznać... Ba... a nawet zastosować do niej..
Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.
Włoskie media, po przeprowadzonych rozmowach z pracownikami służb ratowniczych - zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer - pod którym to w nagłych wpadkach można byłoby skontaktować się z bliskimi poszkodowanych.
Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmują leki, czy cierpią na jakieś choroby, czy są alergikami...
Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów - osobę, z którą trzeba się skontaktować w nagłych wypadkach. Lista kontaktów w naszych telefonach - zwykle jest bardzo długa i nie wiadomo kogo w pierwszej kolejności powinniśmy powiadomić.
Według włoskich ratowników, międzynarodowy skrót pod którym można byłoby umieścić taki numer to: ICE (=in Case of Emergency) tzn. w nagłym wypadku.
Takie oznakowanie uprościłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym. Gdyby ktoś chciał umieścić więcej osób w swoim telefonie mógłby je oznaczyć w następujący sposób: ICE1, ICE2, ICE3, itd.
Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje - a może być bardzo użyteczny. Przecież dzisiaj prawie każdy dysponuje telefonem komórkowym.
Aleksandra Kobacka
dziennik RATMED.PL
Wrzuciłem do off-topa... Nie wiem co sądzą inni o tej inicjatywie ale może by to wyróżnić lub podwiesić?
pzdrAdam
-
-
Zamieszczone przez PCetJak na mój gust, pomysł bardzo dobry. Tym bardziej, że prosty i nic nie kosztuje. Tylko skuteczność, jak zauważył Karmel będzie zależała od stopnia nagłośnienia.I to zarówno wśród ewentualnych przyszłych poszkodowanych, jak i samych ratowników.
W mysl zasady google przjacielem twym...
I dość ciekawy sposób w jaki inicjatywa rozwineła sie w USA... Program który zachowuje na telefonie wszystkie ważne informacje o nas.
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karmeltylko powinni to jakos nagłosnicnasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Na TDI Racing chlopaki tez maja info o ICE.
Wprowadzone do tel-----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76I bardzo dobrz wkońcu chodzi o nasze życie i naszych bliskich kazdy z OCP powinnien mieć takowy nr w książce swego fona
Oczywiście jestem za taką akcją. Tylko prócz kierowców muszą o niej wiedzieć także ratownicy, lekarze etc.Zobacz ile Ci zostało czasu:
http://zegarsmierci.info/s/zegar
Komentarz
-
-
Istnieje jeszcze jedna sprawa - przy niestety beznadziejnym przypadku zgoda rodziny na odanie organów do transplantacji. W takich przypadkach bez zgody rodziny lekarze nic nie zrobią a czas się bardzo liczy.
Komentarz
-
-
Niestety Twoja "żeczywistość" lekko różni się od mojej rzeczywistości (bez obrazy ). Na prawie się trochę znam bo takie jest moje wykształcenie i robię w tym od 17 lat. Nie znam przypadku żeby lekarz pobrał organy bez zgodny rodziny. Lekarze obawiając się ewentualnych procesów bez oczywistej zgody rodziny (a nie przy braku sprzeciwu) nic nie zrobią. Kolejny "martwy" przepis a szkoda.Zobacz ile Ci zostało czasu:
http://zegarsmierci.info/s/zegar
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tasherW takich przypadkach bez zgody rodziny lekarze nic nie zrobią a czas się bardzo liczy.
Oczywiście jestem za taką akcją. Tylko prócz kierowców muszą o niej wiedzieć także ratownicy, lekarze etc.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Ja mam wpisane ICE + grupa krwi..... np. ICE B Rh+
Myślę że jak - nie daj Boże - ktoś zadzwoni i powie o co chodzi - czasem grupa krwi może być trudna do ustalenia z uwagi np. na szok lub wysoki stres.
A tak od razu wiadomo. I oby mi się nigdy nie przydało.nawigację mam - ram pa pa pa pam
Komentarz
-
-
szczerze mówiąc nie wiem na ile taki wpis z grupą krwi w telefonie komórkowym może się przydać, po tym co dziś przeczytałem w gazecie. Możliwe, że w innych państwach bardziej ufają ludziom niż u nas, ale z drugiej strony - osoby, które nie są pewne swojej grupy krwi mogłyby wpisywać cokolwiek. A chodzi przecież o bezpieczeństwo pacjenta... Niestety w Polsce za wszystko się płaci, a w tym przypadku 46 pln...
Zresztą przeczytajcie sami:
Źródło: Gazeta Codzienna Nowiny (woj. Podkarpackie)
P.S. Ciekaw jestem czy Wynik Badania Grupowego Krwi, który zrobiłem w szpitalu (bo wg mnie kierowca powinien mieć jakiś dokument stwierdzający posiadaną grupę krwi) jest w tym momencie ważny??...nie ma to jak Octavia :drive:
>>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<
Komentarz
-
Komentarz